Twaalf gezworenen

Seizoen: 
1964-1965

Van de 12 mannen die in de jurykamer opgesloten worden, zijn er 11 helemaal overtuigd door het proces: de jongen die ervan beschuldigd wordt zijn vader met een mes te hebben doodgestoken, heeft dit volgens hen werkelijk gedaan. Hij heeft met voorbedachtheid gehandeld en is dus de dood schuldig. De zaak is klaar en het loont de moeite niet er veel woorden aan vuil te maken of er zijn kostbare tijd aan te verspillen.

Eén van de juryleden is echter niet zo zeker: hij heeft gegronde twijfels. Hij is er zich ten volle van bewust wat hier voor de jonge beschuldigde op het spel staat, welke ernstige verantwoordelijkheid hier aan het menselijk oordeel van de jury wordt opgelegd. Met zijn twijfel en zijn ernst staande tegenover de oppervlakkige zekerheid, de gehaastheid, de onverschilligheid, de misleide goedgelovigheid of de rancuneuse haat van de elf anderen, overtuigt hij ze één voor één niet direct van de onschuld van de beklaagde maar tenminste van de onzekerheid van de schuld.

Dramatis Personae: 

auteur: Reginald Rose

regisseur: Bert Struys en Hein Nackaerts

cast: Rik Tips, Herman Azijn, Paul De Deken, Luk Reinaert, René Gijsemberg, Frans Konings, Willy Kestens, Hugo Symons, Leo Adriaenssens, Herman Haesendonck, Vik Sempels, Jozef Azijn, Bob Van Horebeek en Hein Nackaerts

 

Speeldata: 

Zaterdag 6, zondag 7 en maandag 8 maart 1965. De voorstellingen starten steeds om 20u.

Locatie: 
Stadsschouwburg

Actieve leden