Select

Seizoen: 
2010-2011

Voor het creëren van deze voorstelling ben ik in eerste instantie vertrokken van twee films: El Metodo en Rien de personnel. De Spaanse film El Metodo (Marcelo Piñeyro, 2005) is een bewerking van het gelijknamige theaterstuk dat vooral in Spanje erg veel gespeeld wordt. Het vertelt het verhaal van 7 sollicitanten die een zeer eigenaardige selectieprocedure volgen. Het topbedrijf waarvoor ze zich kandidaat stellen gebruikt immers de zogenaamde Grönholm-methode. Via allerlei vreemde en soms bikkelharde psychologische tests wordt er gezocht naar wie de ultieme kandidaat is. Steeds meer mensen vallen af tot er nog maar één iemand overblijft. Deze film doet vaak denken aan het populaire spelprogramma De Mol en weet dankzij het slimme scenario een goeie mix tussen spanning en humor te zijn.
De Franse film Rien de personnel (Mathias Gokalp, 2009) zoomt ook in op de bedrijfswereld maar doet dat op een heel andere manier. Plaats van handeling is een bizar bedrijfsfeest waar een eigenaardig rollenspel wordt gespeeld om bepaalde personeelsleden te trainen. Deze film zit erg slim in mekaar en speelt - mede dankzij de intelligente montage - veel meer dan El Metodo met de verwachtingen van het publiek. Er worden regelmatig stukken dieloog opnieuw getoond, maar dan vanuit een andere invalshoek of met meer informatie dan daarvoor. Hierdoor blijft het tot en met de laatste scène puzzelen om te weten te komen wat er precies aan de hand is. Daarnaast geeft het een absurde kijk op de wereld van managers en de lastige training die ze vaak moeten volgen.
Zowel vormelijk als inhoudelijk hebben deze twee films de theatertekst Select sterk beïnvloed. Toch werd er een volledig nieuwe tekst geschreven en vind je op een paar momenten na geen letterlijke tekst uit deze films terug.

Deze voorselling werd aanvankelijk opgezet om 13 nieuwe spelers de kans te geven eens een deftige rol te spelen in een avondvullend stuk. Omdat je niet gemakkelijk een tekst vindt voor 11 vrouwen en twee mannen besloot ik om zelf een script te schrijven, speciaal voor deze cast. Zoals zoveel hedendaagse theaterauteurs gebruik ik voor mijn teksten voortdurend samples uit alles wat ik op mijn weg tijdens het repetitieproces tegenkom: citaten uit debatten, documentaires, cafégesprekken, radioprogramma's, artikels, etc. Daarnaast komt er natuurlijk ook heel wat tekstmateriaal uit improvisaties van de acteurs. Sommige spelers dachten ook uitgebreid mee na over de constructie en opbouw van het scenario en herschreven scènes die ik hen aanreikte.

Tot slot zal je merken dat deze voorstelling niet onder één noemer of stijl te vangen is. We flirten bewust met verschillende genres om een bevreemdend effect te bewerkstelligen. Het is geen komedie of absurd theater, geen tragedie maar ook geen psychologische thriller. Wat het dan wel is? Oordel gerust zelf. Wij noemen het alvast een sollicitatiedrama in vijf bedrijven. Veel plezier!

Dramatis Personae: 

auteur: Steven Beersmans

regisseur: Steven Beersmans
regie-assistentie: Saar Depovere

cast: Tinne Haesendonck, Sara Marquant, Sanne Op de Beeck, Sara Petit, Elisabeth Raes, Bart Van Bilzen, Anne Van Eldere, Jo Verhenneman, Veronique Hermans, Emmelien Monnens, Deborah Westelinck en Chloé Heerman

productieleiding: Edelhard Moens en Roeland De Swert
techniek: Joren Monnens
decor: Joren Monnens

foto's: Joris Vandenberghe en Joren Monnens

 
Speeldata: 

8, 10, 12, 14, 15 en 16 oktober 2010.
De voorstellingen starten steeds om 20u. De matinéevoorstelling van zondag 10 oktober start om 15u.

Locatie: 
Reynaert Theater Malpertuus in de Redingenstraat

Select 1
Select 4
Select 3
Select 2
Select 5
Select 6
Select 9
Select 8
Select 7

Actieve leden