De brievenbus | Hello, jij daar

Seizoen: 
1966-1967

Voor de eerste maal in Teater in M-klein, in het Sint-Pieterscollege. Woensdag 19 april 1967 hebben De Reynaertghesellen (weeral) een nieuw experiment gewaagd, dat als gelukkig en ook als geslaagd mag aangezien worden.

In Malpertuus werd een klein toneelpodium opgebouwd, belichting geïnstalleerd en... een skena was klaar. In ons ontmoetingscentrum zouden op geregelde tijdstippen een paar eenakters worden pgevoerd, telkens voorafgegaan door een verantwoording als inleiding en een toneelgesprek na de opvoering.

Voor een select publiek van de culturele kring van de Boerenbond (Kriterion), van de verpleegstersschool van Lovenjoel en van De Reynaertghesellen werden op 19 april de eenakters De brievenbus (van Vlaming Jozef Van Hoeck) en Hello, jij daar (van de Amerikaan William Saroyan) opgevoerd.

De brievenbus
Moet De brievenbus als een gewoon ontspanningsstukje worden aangezien, ofzitten achter de poststukken symbolische personages verborgen? Zo de pretentieuze en zelfzekere aangetekende brief, het lichtzinnige zichtkaartje, de opschepperige reclame, de doodgewone brief? Over de betekenis van De brievenbus kan elke toeschouwer tenslotte subjectief oordelen...

Hello, jij daar
Eenzaam als een prairiehond zit een opgejaagd man, schijnbaar onschuldig in een kleine cel in de gevangenis in Matador, een kleine stad in Texas, gewoon maar met een lepel op de grond te tikken.
Onverschillig, levensmoe, zonder enige hoop, zonder ook maar één kleine inspanning te doen om zijn verdere lotsbestemming een andere wending te geven.

Dramatis Personae: 

auteur De brievenbus: Jozef Van Hoeck
auteur Hello, jij daar: William Saroyan

regie De brievenbus: Hein Nackaerts
regie Hello, jj daar: Rehé Gijsembergs

medewerkers: Nora Van Der Avort, Paul Maes, Herman Azijn, René Gijsemberg, Kristien Heyligers, Gies Paradijs en Magda Sterckx

Speeldata: 

19 april 1967
De voorstelling start om 20u.

Locatie: 
Teater in M-klein, Minderbroederstraat

Actieve leden