Midzomernachtdroom

Seizoen: 
1964-1965

In haast alle werk van Shakespeare speelt de betovering een vooraanstaande rol: nu eens zijn het de heksen in Macbeth, dan weer Hamlets vader, tot zelfs het slaapdrankje voor Julia in Romeo en Julia, om slechts enkele voorbeelden aan te haen. De betovering, in al haar vormen en gedaanten, lijkt ons een functioneel element in Shakespeares dramaturgie.

Ook in Midzomernachdroom spelen de betoverende bloem Vlinderliefdegril en haar onttoverende tegenhangster naar mijn smaak de voornaamste rol, mét hen de legenden van de Argonaut Theseus, zijn aanstaande gemalin, de beeldschone koningin der Amazonen Hippolyta, alsook de bloedige geschiedenis van Pyramus en Thisbe.

In onze A-bom-tijd kan een droomsprookjesspel te spelen een absurditeit lijken: problemen bij de vleet en als je er geen ziet, meneer, zal een of andere aanmatigende instantie van volksvoorziening er wel voorschotelen.

Het echte leven echter, dat wat in pijn en vreugde geboren wordt en wegvloeit, tussen welke polen beminnen en betrachten onze verwezenlijkingen en ons einddoel conditioneren, wordt in dit schelmse spel van de overkoepelende Will, voornamelijk langs paden van geleidelijkheid in slapende en wakende droom, totaal voorgehouden, zij het door middel van de bewaasde spiegel van Sint Paulus.

Laat u voor een paar uur betoveren door de charme van Shakespeare, Mendelssohn en de Reynaertghesellen, wanneer zij hun liefelijk spel spelen met de paren en de tovenaars zelf en onderdoor als een vernieuwde reinaardie de draak steken met... het liefhebberstoneel. Maar... het ook een rol toebedelen die mij betoverend schoon lijkt: de groten der aarde vermaken met legendespel, muziek (in taal en tonen) en dans. Daarom: veel vreugde gewenst! 
En doe een flash-back van 400 jaar naar Stratford-on-Avon...

Rik Haesen

Dramatis Personae: 

auteur: William Shakespeare
vertaling: Willy Courteaux

regisseur: Rik Haesen

cast: Jan Robert, Nora Van Der Avort, Paul Maes, Kristin Heyligers, Mimi Poot, Herman Azijn, Patrick Devos, Leo Adriaenssens, René Gijsemberg, Hein Nackaerts, Guido Kums, Vik Sempels, Luc Symons, Frans Konings, Bob Van Horebeek, Josin Tuyls, Luc Reynaert, Hilde Vanhoof, Magda Sterckx, Julienne Godts, Maria Vanparijs en Magda Azijn

choreografie: Hilde Vanhoof
techniek: Jan Nackaerts en Ludo Van Lent
decor: Herman Haesen
grime: Francis Cleeremans en Jan Nackaerts

 

Speeldata: 

Zaterdag 7, zondag 8 en maandag 9 november 1964. De voorstellingen starten steeds om 20u. Op zaterdag 7 november starten de voorstellingen om 15u en om 20u.

Locatie: 
Stadsschouwburg

Actieve leden