Liefde

Seizoen: 
1980-1981

Liefde, alsdus Kramers' Nederlands woordenboek, is hartelijke genegenheid, warme bewondering. Niet zozeer het begrip krijgt een uitvoerige behandeling, dan wel de ontelbare afleidingen, die ettelijke pagina's woordvoer opleveren.
Er zal wel nergens een artistieke benadering de ware betekenis van dit emotievolle begrip ontsluieren, veeleer facetten ervan, toevallig raakpunten, deelgebieden worden ontgonnen.
Er zal wel geen enkel thema zijn, dat meer artistieke meesterwerken en tegelijk even zoveel erbarmelijke mislukkingen heeft gebaard.
Liefde is niet alleen Kramers' versie maar evenzeer Kramer versus Kramer.
Er zal wel geen mooiere, meer verheven, innigere... liefde zijn dan de liefde die we bijwijlen aan den lijve beleven.

En toch...
Liefde is ook de onmogelijkheid om lief te hebben en misschien daardoor het besel van ons-maar-mens-zijn... Liefde is eenzaamheid, liefde kan leugen zijn... Dat vooral lijkt mij één van de grote krachtlijnen van Pavel Kohouts stuk. Hij situeert het geheel in een anekdotisch verhaalkader, waarvan de interacties genormeerd worden door de regels van een bepaald samenlevingspatroon.

Vertrekkend van de feitelijke waarneembare actie, een mislukking van een liefde, wordt een immens relatienet ontrafeld van mensen die van kort of nabij, deze liefde hebben zien ontstaan, zien groeien, zien ten ondergaan.

Wie treft schuld voor dit falen? Kohouts antwoord op deze prangend vraag is veelbetekenend... Mochten we ooit gevoelens kwetsen, en ik citeer hier de auteur, werp dan de eerste steen. Wat in het theater niet meer toegelaten is, mag nog altijd in het leven.

Dramatis Personae: 

auteur: Pavel Kohout

regisseur: Mark De Marrée

cast: Hugo Symons, Martine Van Poucke, Luk Boghe, Annemie Azijn, Ludo De Ceulaer, Magda Symons, Wim Nijs, Dirk De Deken en Dries Symons

productieleiding: Magda Symons
techniek: Manu Gemoets en Joris Vandenberghe
decor: Jos Coeckelberghs, Maurits Haesevoets en Danny Pelsmaekers
rekwisieten: Danny Pelsmaekers
souffleuse: Maria Vanparijs

Speeldata: 

27 en 29 november en 4, 6, 12, 13, 19 en 20 december 1980 en 10 en 16 januari 1981.
De voorstellingen starten steeds om 20u. 

Locatie: 
Reynaert Theater Malpertuus in de Groenstraat

Actieve leden