Les liaisons dangereuses

Seizoen: 
2005-2006

We zullen de acteerprestatie van Glenn Close als Merteuil in de film Dangerous Liaisons van Stephen Frears niet zo snel vergeten. Haar rol als intrigante is ronduit overweldigend en kan toegeschreven worden aan haar fantastische talent, maar het vertelt ook iets over de kracht van de briefroman Le liaisons dangereuses die Pierre-Ambroise Choderlos de Laclos in 1782 publiceerde. Het was een tijd waarin excessen en uitspattingen gemeengoed waren. Hij schreef het boek als aanklacht tegen de heersende moraal, of beter: tegen het gebrek eraan. Zijn intenties waren puur didactisch, maar hij werd daarin niet begrepen en dan ook angstvallig gemeden door het gegoede milieu. Het boek zelf bestaat uit een reeks fictieve briefwisselingen tussen verscheidene personen. Deze verhaalvorm werd vaker gebruikt in het sterk veranderende Frankrijk toen de Verlichting veel op losse schroeven zette. 

De hoofdpersonages in het boek zijn markiezin De Merteuil en burggraaf De Valmont. Ze corresponderen met elkaar over hoe ze anderen beet kunnen nemen en ten gronde kunnen richten, en ze geven elkaar hierover regelmatig tips en inzichten. Ook steken ze de draak met de andere personages, op een ongekend arrogante en valse manier.

Dramatis Personae: 

auteur: Pierre-Ambroise François Choderlos de Laclos
vertaling: Danny Timmermans

regisseur: Gina Riti

cast: Erwin Demuynck, Klaartje Devillé, Annemie Fransen, Frie Huybreghs, Edelhard Moens, Sarah Moulaert, Wim Vandebroek, Sofie Vandenberghe en Mieke Vanattenhoven

techniek: Wouter Devos

Speeldata: 

10, 11, 16, 17, 18, 21, 23, 24 en 25 februari 2006. De voorstellingen starten steeds om 20u.

 

Locatie: 
Reynaert Theater Malpertuus in de Redingenstraat

Actieve leden