De troonsafstand - herneming

Seizoen: 
1989-1990

Na tien jaar als koningin van Zweden te hebben geregeerd, heeft Christina afstand gedaan van de troon. Ze heeft zich bekeerd tot het katholicisme en wil zich in Rome vestigen.

In het Vaticaan verwacht zij door de paus hartelijk ontvangen te worden. In plaats daarvan echter wordt ze geconfronteerd met kardinaal Azzolino, die haar biecht moet afnemen en haar motieven en achtergronden moet onderzoeken om uit te maken of zij waardig is tot de katholieke kerk toe te treden.

In het gesprek met Azzolino beleeft Christina haar leven opnieuw. Ze moet haar keuzes en motieven onder de loep nemen en op die manier een duidelijk beeld van zichzelf krijgen. In flashbacks zien we de personen die in Christina's leven een belangrijke rol hebben gespeeld en die hebben bijgedragen tot haar besluit afstand te doen van de troon en om niet te trouwen. Christina's gevoel voor gespletenheid wordt duidelijk gemaakt middels een opsplitsing in Tina, haar vrouwelijke, meegaande kant en Chris, haar mannelijke, rebelse kant.

Gaandeweg verandert de rol van de kardinaal. Van een biechtvader wordt hij meer een gesprekspartner, die op zijn beurt zich moet bloot geven. Tussen Christina en Azzolino ontstaat een gevoel van intimiteit en liefde, een liefde die echter geen enkele kans maakt.

Dramatis Personae: 

auteur: Ruth Wolff

regisseur: Hein Nackaerts
regie-assistentie: Magda Symons

cast: Alice Fannes, Miel Devillé, Jos Coeckelberghs, Steven Devillé, Kris Dom, Mia Mafrans, Dirk De Deken, Klaartje Devillé, Jan Van Woensel en Edelhard Moens

productieleiding: Magda Symons
techniek: Luc Monnens en Omer Smout
decor: o.l.v. Toon Jamart
grime: Katrien Devillé en Yvette Beckers
kostuums: Irma Vandeput
rekwisieten: Catharina Meulemans
scherminstructeur: Wouter Baccaert
dansadvies: Monika Pauwels
souffleuse: Maria Vanparijs en Yvette Beckers

 

Speeldata: 

1, 2 en 3 februari 1990. De voorstellingen starten steeds om 20u.

Locatie: 
Stadsschouwburg

Actieve leden