De kale zangeres | De les

Seizoen: 
2002-2003

Op 40-jarige leeftijd besloot Ionesco Engels te leren. Uit zijn taalboeken leerde Ionesco tot zijn eigen verbazing dat er zeven dagen in de week waren, dat de vloer onder is en het plafon boven... en hij leerde meneer en mevrouw Smith kennen, die pas na enkele hoofdstukken in de taallessen werden geïntroduceerd.

Ionesco werd bij het overschrijven en herlezen van de tekst getroffen door de banale, bijna betekenisloze conversaties tussen meneer en mevrouw Smith.

Toen voltrok zich een merkwaardig fenomeen. Ik weet niet hoe... de tekst begon voor mijn ogen te veranderen. De eenvoudige, duidelijke volzinnen in zijn notitieboek begonnen plots een eigen leven te leiden en veranderden in een wilde karikatuur en een parodie en uiteindelijk desintegreerde de taal tot losse woordfragmenten... De kale zangeres was geboren.

In 1951 schreef Ionesco een tweede absurde eenakter. Dit keer noemt hij het geen antistuk, maar een komisch drama. Het kan inderdaad beschouwt worden als een zwarte komedie. Een professor ontvangt een leerling ter voorbereiding van de doctorale examens. Ionesco toont een professor die verloren is in zijn eigen wereld en wiens handelingen zinloos en absurd worden, terwijl de leerling niet meer is dan een slachtoffer van de moderne en burgerlijke waarden. Net als De kale zangeres eindigt De les waar ze begonnen is, alsof er niets gebeurd is... alsof niets enige betekenis had...

Dramatis Personae: 

auteur: Eugène Ionesco

regisseur: Steven Devillé

cast De kale zangeres: Mieke Vanattenhoven, Wim Vandebroek, Mia Mafrans, Pieter-Jan Martens, Sarah Moulaert en Frans Konings
cast De les: Manu Gemoets, Tine Claes en Mieke Vanattenhoven

techniek: Nico Buelens en Christophe Ketels
decor: Pieter-Jan Martens en Nico Buelens

foto's: Christophe Ketels

 
Locatie: 
Reynaert Theater Malpertuus in de Redingenstraat
De-Kale-Zangeres-4.jpg
De-Kale-Zangeres-3.jpg
De-Kale-Zangeres-2.jpg
De-Kale-Zangeres-1.jpg
De-Les-5.jpg
De-Les-4.jpg
De-Les-3.jpg
De-Les-2.jpg
De-Les-1.jpg

Actieve leden