Adam in ballingschap

Seizoen: 
1986-1987

Adam in ballingschap werd geschreven in 1664. Vondel was toen dus 77 jaar oud. Toen Vondels treurspel het licht zag, was de Nieuwe Schouwburg wegens verbouwingen gesloten. Wellicht had hij gehoopt dat aan Adam dezelfde eer zou te beurt vallen als destijds aan zijn Gysbreght. Andermaal zou hij echter teleurgesteld worden. Gespeeld werd de tragedie niet. Wel aangevallen als heiligschennend.

Het zou tot in 1852 duren, vooraleer Adam in ballingsschap vertoond werd en dan nog gold het hier meer een voordracht dan wel een enscenering van het werk. De eerste opvoering had plaats op 20 januari 1852 voor de leden van de rederijkerskamer Achilles te Amsterdam en niemand minder dan Jacob van Lennep speelde de rol van Belial. Feitelijk was het Willem Royaards en zijn gezelschap die in 1908 het Nederlandse publiek van Noord en Zuid met Adam in ballingschap bekend heeft gemaakt. Die vertoningen groeiden uit tot een triomf. 

Dramatis Personae: 

auteur: Joost van den Vondel

regisseur: Hein Nackaerts
regie-assistentie: Radka Dostal

cast: Dirk De Deken, Erik Vergauwen, Nicole De Wel, Roger Van Gompel, Katrien Devillé, Steven Devillé, Ann Vandevelde, Ronny Vanmeerbeeck, Klaartje Devillé, Greet De Wel, Herman Azijn, Wim Nijs, Mark Struys, Alice Fannes, Hugo Symons, Sarah Jamart, Fanny Matheusen, Luc Monnens, Vanessa Coeckelberghs, Jeroen Van Lent, Leen Vanbekbergen, Ilse Azijn en Lieve Baras
musikale begeleiding: Jos Stroobants, Bart Wouters, Peter Van Bouwel, Marc Van Rompaey en Jan Reynaerts

productieleiding: Miel Devillé
techniek: Rodka Dostal en Paul Tonet
decor: Felix Vanparijs, Jo Gemoets, Omer Van Molle, Patrick Nackaerts en Hein Nackaerts
grime: Katrien Devillé, Klaartje Devillé en Nele Devillé
kostuums: o.l.v. Constance Bruyninckx
rekwisieten: Magda Symons
souffleuse: Maria Conings en Leen Vanbekbergen

Speeldata: 

5, 12 en 13 december 1986. De voorstellingen starten steeds om 20u.

Locatie: 
Stadsschouwburg

Actieve leden